НОВИ ПРОЕКТИ И РАЗРАБОТКИ

ВЕЛОСИПЕДЕН ПАРКИНГ С ГАРАЖНИ КЛЕТКИ ПОД НАЕМ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ ИЛИ МОТОПЕДИ С МАЛКИ РАЗМЕРИ

Карането на велосипед е най-екологичният начин на придвижване. В развитите страни с велосипеди се придвижват всички слоеве на обществото, защото е приятно и полезно за здравето, бързо и удобно в града.
Всички мащабни транспортни проекти в България са ориентирани към автомобилния трафик. Из градовете могат да се видят много платени и със свободен достъп автомобилни паркинги и гаражи. В последните години общините обръщат сериозно внимание и на велосипедния транспорт. В транспортните схеми се залага изграждането и на все повече велоалеи, които да поемат велосипедния трафик, както и да осигурят безопасност на велосипедистите. Например в Община Бургас има вече изградени и „Модули за сервизиране на велосипеди“, които са в помощ на велосипедиста. Тези модули са разположени на възлови точки в града и при нужда от бърз ремонт, велосипедиста може сам да ремонтира велосипеда си. Но все още липсва възможност за собствениците на велосипеди да намерят сигурно и безопасно място за паркиране и съхранение на личните си велосипеди. Този факт не се отнася само за Община Бургас. С проблема с паркирането и съхранението на лични велосипеди се сблъскват бъдещи и настоящи велосипедисти и в други градове.
За съжаление България често попада на челни места в класациите за най-не спортуваща нация, най-болна нация, най-затлъстяваща нация. Статистиката сочи, че 78% от българите не спортуват, а при работещите, този процент е 94%. Причината за това най-често е липсата или ограниченото място за съхранение на личния велосипед след закупуването му. Почти 60/100 от желаещите да имат собствен велосипед, се замислят над това, че карането на велосипед е здравословно, но все пак велосипеда трябва да се прибира и съхранява на сигурно място, защото кражбата на велосипед е нещо толкова лесно и за съжаление толкова често срещано явление. А колко са сигурните и „лесно“ достъпни места за съхранение на велосипеда – в гаража, в мазето, на тавана, на площадката между етажите, на балкона или на стената в хола?

Ако се замислим собствениците на велосипеди, нямат много алтернативи:
⇒ Ако оставят велосипеда навън, опасенията са, че със сигурност няма да го открият на сутринта.
⇒ Ако оставят велосипеда на балкона или в мазето, то там велосипеда ще заема място, а и ще е лесна плячка за крадците.
⇒ Друг вариант е да съхраняват велосипеда си в къщи. За зимата може би ще е лесно, но ако всеки ден след като е ползван велосипеда, той трябва да бъде почистен, за да не изцапа стената или да не се рони кал по пода. А ако няма достатъчно място в дома, например когато апартамента е малък и няма гараж – ще е трудно да се намери място за велосипеда.
⇒ Ако собственика на велосипед живее на висок етаж без или с асансьор с недостатъчно пространство, качването на велосипеда се превръща в ежедневно приключение.
⇒ Интересен е вариантът на площадката между етажите – дали обаче не разваля между съседските взаимоотношения, когато на съседите постоянно им се налага да се спъват в него?

Извода, който може да се направи до тук е, че липсата на обществен обезопасен и контролиран велосипеден паркинг възпира по-широкото използване на велосипеда като лично превозно средство в натоварения градски транспорт.
Предлагането на удобни паркинги за велосипеди е много важна услуга за насърчаване на колоезденето в общините. Практиката показва, че колкото повече се подобрява инфраструктурата за коли, толкова повече коли ще има, а ако се създават повече удобства за велосипедите, ще има и по-голям брой велосипедисти. 
Например в общинските планови отдели е важно да се вземе под внимание, че в рамките на планирането на терени за изграждане на паркинги за автомобили и на системи за отдаване на велосипеди под наем (за местните жители и посетителите на града), трябва да се осигуряват и терени за велосипедни паркинги с гаражни клетки за безопасно съхранение на велосипеди, които да са с автоматизиран контролиран достъп.

         За да допълним липсата на сигурно и безопасно място за паркиране и съхранение на лични велосипеди, ние – екипа на Кинг Троник ООД, предлагаме нашата  разработка на „ВЕЛОПАРКИНГ с гаражни парко-клетки за велосипеди или мотопеди с малки размери“. ВЕЛОСИПЕДЕН ПАРКИНГ С ГАРАЖНИ КЛЕТКИ ПОД НАЕМВело паркинга с гаражни парко-клетки за велосипеди ще осигури сигурност и безопасност с контролиран абонаментен достъп, единствено на собственици на велосипеди. Вело паркинга е изработен изцяло от метални конструкции и елементи. Той е конструиран с индивидуални плътни клетки за паркиране на велосипед, монтирани една към друга във формата на кръг около дебелостенна тръба.  В конструкцията към тръбата е предвиден и покрив, върху който е монтирано автономно захранване с фотоволтаична система, а чрез автономното захранване се захранват и всички ел. елементи на Вело паркинга. Велопаркинга е снабден с постоянно видеонаблюдение с локален запис и онлайн платформа за наблюдение от оператор , с осветление с LED енерго-спестяващи лампи.  Всяка парко-клетка е снабдена с електронно устройство за отваряне и затваряне на входната вратичка и осигурено резервирано отваряне с ключ. А в самата клетка има стойка за паркиране на велосипед и вградено електро захранване за кратковременно зареждане на електро-велосипед или друго устройство. Също така върху общата хоризонтална площ на парко-клетките има предвидено място и за рекламни площи под наем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *