НОВИ ПРОЕКТИ И РАЗРАБОТКИ

Лазерно осветление за пешеходни пътеки

        Вечерно време всеки е шофирал и знае, че се губи маркировката, ако не е осветена. Колкото и светещи пътни знаци и осветителни прожектори да се сложат, за да се освети пешеходната пътека – те светят встрани по периферията на пътната настилка.

Когато преминава пешеходец, а шофьора не го фокусира навреме, ПТП-то е налице. Този факт събуди у нас нова идея за изостряне вниманието на шофьора.

Фирма Кинг Троник ООД разработи нов иновационен вариант на допълнително лазерно осветление, цветните лъчи, на което да пресичат цялото протежение на пешеходната пътека и не само да се отразява в пътната настилка, а и да осветява с цветни фигури самия пешеходец. По този начин в далечината, още преди да са доближили пешеходната пътека, вниманието на шофьорите ще бъде изострено, виждайки движеща се цветна фигура. Системата е снабдена и с контролер + датчик за включване и изключване на осветлението, а захранването е автономно с фотоволтаична система със соларен панел.


ВЕЛОСИПЕДЕН ПАРКИНГ С ГАРАЖНИ КЛЕТКИ ПОД НАЕМ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ ИЛИ МОТОПЕДИ С МАЛКИ РАЗМЕРИ

 

Карането на велосипед е най-екологичният начин на придвижване. В развитите страни с велосипеди се придвижват всички слоеве на обществото, защото е приятно и полезно за здравето, бързо и удобно в града.
Всички мащабни транспортни проекти в България са ориентирани към автомобилния трафик. Из градовете могат да се видят много платени и със свободен достъп автомобилни паркинги и гаражи. В последните години общините обръщат сериозно внимание и на велосипедния транспорт. В транспортните схеми се залага изграждането и на все повече велоалеи, които да поемат велосипедния трафик, както и да осигурят безопасност на велосипедистите. Например в Община Бургас има вече изградени и „Модули за сервизиране на велосипеди“, които са в помощ на велосипедиста. Тези модули са разположени на възлови точки в града и при нужда от бърз ремонт, велосипедиста може сам да ремонтира велосипеда си. Но все още липсва възможност за собствениците на велосипеди да намерят сигурно и безопасно място за паркиране и съхранение на личните си велосипеди. Този факт не се отнася само за Община Бургас. С проблема с паркирането и съхранението на лични велосипеди се сблъскват бъдещи и настоящи велосипедисти и в други градове.
За съжаление България често попада на челни места в класациите за най-не спортуваща нация, най-болна нация, най-затлъстяваща нация. Статистиката сочи, че 78% от българите не спортуват, а при работещите, този процент е 94%. Причината за това най-често е липсата или ограниченото място за съхранение на личния велосипед след закупуването му. Почти 60/100 от желаещите да имат собствен велосипед, се замислят над това, че карането на велосипед е здравословно, но все пак велосипеда трябва да се прибира и съхранява на сигурно място, защото кражбата на велосипед е нещо толкова лесно и за съжаление толкова често срещано явление. А колко са сигурните и „лесно“ достъпни места за съхранение на велосипеда – в гаража, в мазето, на тавана, на площадката между етажите, на балкона или на стената в хола?

Ако се замислим собствениците на велосипеди, нямат много алтернативи:
⇒ Ако оставят велосипеда навън, опасенията са, че със сигурност няма да го открият на сутринта.
⇒ Ако оставят велосипеда на балкона или в мазето, то там велосипеда ще заема място, а и ще е лесна плячка за крадците.
⇒ Друг вариант е да съхраняват велосипеда си в къщи. За зимата може би ще е лесно, но ако всеки ден след като е ползван велосипеда, той трябва да бъде почистен, за да не изцапа стената или да не се рони кал по пода. А ако няма достатъчно място в дома, например когато апартамента е малък и няма гараж – ще е трудно да се намери място за велосипеда.
⇒ Ако собственика на велосипед живее на висок етаж без или с асансьор с недостатъчно пространство, качването на велосипеда се превръща в ежедневно приключение.
⇒ Интересен е вариантът на площадката между етажите – дали обаче не разваля между съседските взаимоотношения, когато на съседите постоянно им се налага да се спъват в него?

Извода, който може да се направи до тук е, че липсата на обществен обезопасен и контролиран велосипеден паркинг възпира по-широкото използване на велосипеда като лично превозно средство в натоварения градски транспорт.
Предлагането на удобни паркинги за велосипеди е много важна услуга за насърчаване на колоезденето в общините. Практиката показва, че колкото повече се подобрява инфраструктурата за коли, толкова повече коли ще има, а ако се създават повече удобства за велосипедите, ще има и по-голям брой велосипедисти. 
Например в общинските планови отдели е важно да се вземе под внимание, че в рамките на планирането на терени за изграждане на паркинги за автомобили и на системи за отдаване на велосипеди под наем (за местните жители и посетителите на града), трябва да се осигуряват и терени за велосипедни паркинги с гаражни клетки за безопасно съхранение на велосипеди, които да са с автоматизиран контролиран достъп.

         За да допълним липсата на сигурно и безопасно място за паркиране и съхранение на лични велосипеди, ние – екипа на Кинг Троник ООД, предлагаме нашата  разработка на „ВЕЛОПАРКИНГ с гаражни парко-клетки за велосипеди или мотопеди с малки размери“.  Вело паркинга с гаражни парко-клетки за велосипеди ще осигури сигурност и безопасност с контролиран абонаментен достъп, единствено на собственици на велосипеди. Вело паркинга е изработен изцяло от метални конструкции и елементи. Той е конструиран с индивидуални плътни клетки за паркиране на велосипед, монтирани една към друга във формата на кръг около дебелостенна тръба.  В конструкцията към тръбата е предвиден и покрив, върху който е монтирано автономно захранване с фотоволтаична система, а чрез автономното захранване се захранват и всички ел. елементи на Вело паркинга. Велопаркинга е снабден с постоянно видеонаблюдение с локален запис и онлайн платформа за наблюдение от оператор , с осветление с LED енерго-спестяващи лампи.  Всяка парко-клетка е снабдена с електронно устройство за отваряне и затваряне на входната вратичка и осигурено резервирано отваряне с ключ. А в самата клетка има стойка за паркиране на велосипед и вградено електро захранване за кратковременно зареждане на електро-велосипед или друго устройство. Също така върху общата хоризонтална площ на парко-клетките има предвидено място и за рекламни площи под наем.

ВЕЛОСИПЕДЕН ПАРКИНГ С ГАРАЖНИ КЛЕТКИ ПОД НАЕМ  2017

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.